Hvorfor skal jeg være medlem i NSF?

De fleste som tenker NSF – tenker lønn, og turnus. Det er mye vi tar for gitt som tidligere forhandlinger har gitt oss. For en kjapp og genial forklaring anbefaler jeg deg denne linken «Hva har egentlig fagbevegelsen gjort for oss».

Jeg tenkte også på lønn som nyutdannet sykepleier. Jeg var alenemor, på husjakt og trengte penger.  En erfaren sykepleier fortalte meg at den sikreste måten å få høyere lønn var å være uorganisert. Det lo de godt av på pauserommet. Jeg slo meg egentlig til ro med det, også fordi vi ikke hadde noen tillitsvalgt som var veldig på salgssiden for å si det sånn. Egentlig hørte jeg intet fra noen representant i NSF det første året mitt som sykepleier. Litt sånn som hemmelige tjenester, det er mulig de var der men de var ikke synlige. Om du har det slik på din arbeidsplass så finn ut hvor NSF er fordi du går glipp av noe viktig.

RSCN0735.JPG (1)
Jeg som relativt ny sykepleier på avdeling for hjerte-/lunge-/karkirurgi på UNN, på den tiden det var kult med stetoskop rundt halsen.

Likefullt, som engasjert sykepleier ble det etterhvert vanskelig ikke å blande seg i både faglige spørsmål og arbeidsvilkår. Jeg ble medlem, tillitsvalgt og med i utvalget av tillitsvalgte på UNN samme dag. Som tillitsvalgt og etterhvert hovedtillitsvalgt fikk jeg innblikk i jobben som 3200 tillitsvalgte over hele landet gjør hver dag for å sørge for gode arbeids- og faglige vilkår, i tillegg til å være samtalepartner og sørge for juridisk rådgivning og riktig saksgang om man kom i vanskeligheter på arbeidsplassen. Jeg grøsser hver gang jeg tenker på de som er uorganisert og må stå i slike situasjoner alene. Det er ikke sånn at flinke folk ikke kommer «i uløkka»! Det handlet om å løfte blikket fra meg til oss. Tillitsvalgte skal se på arbeidsvilkår i et livsperspektiv. Det handler ikke bare om meg som nyutdannet sykepleier, vant til å arbeide stort sett alle helger som bartender, som gjerne tok ekstravakter og ekstralangevakter. Det handlet om alle sykepleiere i fremtidige år, med behov for arbeidstid ut fra små barn, en aldrende kropp, tid til å gå på fjelltopper og henge på kafè. Arbeidsgiver ønsker jo også gode turnuser, det er bare det at vi fra tid til annen hadde noe ulikt syn på det med fleksibilitet. Likevel, det er forskjell på få lov til å velge vakter og det å være pålagt og ikke kunne bestemme vakter selv. Sykepleiere er imponerende fleksible.

DSCN4749
Anja og jeg på en impuls skitur som endte på toppen av Fuggeltinden, uten feller og på konkurranse langrennski. Helgefri gjør noe med muligheten til å finne på impulsive ting.

Vi gjør internasjonalt arbeid og har egen studentorganisasjon. Jeg synes faggruppene er noe av det kuleste vi har i organisasjonen. Vår egen mulighet til å finslipe vår ekspertkompetanse i lag med andre som liker det like godt som oss. Selv er jeg medlem i faggruppen for Sykepleierforskning og faggruppen for Undervisning og fagutvikling. Ja også Rådet for faglig etisk komite. Her kan du lese hvordan du kan bruke et godt råd.

Ikke ante jeg hvor mange høringer som NSF gir innspill til. Høringer av stor betydning for samfunns-, helse- og fagpolitikk. Sjekk de ut her.

FB sidene våre er vel verdt å følge med på. Vi har en hovedside, i tillegg til fylkessider og ulike sider for arbeidssted. Om vi tar et kjapt blikk på hovedsiden så er vi stolt over å ha en medarbeider som nylig deltok i MGP. Sykepleiere er skøy! Laika-sangen var merkelig skøy som vi godt kan skryte litt av. Sånne medarbeidere liker i alle fall jeg.

DSCN5545.JPG
En festlig anledning oss sykepleiere i mellom.

Vi liker også vår egen kampanje hvor vi får frem ekspertkompetansen en sykepleier innehar. En kampanje som er meget godt likt og gjenkjent blant våre medlemmer. Jeg mener også det gjenstår å få frem at vi driver med viktig arbeid utenom pasientsengen, et arbeid som gjør at andre yrkesgrupper har muligheten til å gjøre jobben sin. Et organiseringsarbeid som har enorm betydning for samlet pasientsikkerhet. Videre informerer vi om lavere boligrente gjennom DNB på lik linje enn resten av UNIO medlemmer og vi diskuterer lønn, arbeidsvilkår og eventuell diskriminering av menn i sykepleieryrket.

Nyhetsfeeden gjenspeiler NSFs formål samfunnspolitisk og interessepolitisk. Fra tid til annen syns jeg det fag- og helsepolitiske beinet som organisasjonen står på har en liten, nesten usynlig knekk. Jeg ble glad når vår Forbundsleder Eli Gunhild By fremmet ernæring for eldre som en sak. Jeg fremmer gjerne fagpolitikk.

Kort fortalt, det NSF gjør for deg er langt mer enn hva man kan forstå man får igjen ved første blikk på nettsiden. Ja, du får høyere lønn gjennom forhandlinger og definitivt bedre arbeidsvilkår og pensjon. Viktigst for meg likevel er å ha noen med meg som argumenterer sykepleieperspektiver i samfunnspolitikk, og gir vekt til nødvendig fagpolitikk. Hva skulle jeg gjort uten?

I den anledning runder jeg av med en oppfordring til NSFs medlemmer:

  • Vær med på å gjøre NSF synlig. Snakk med nye og gamle kollegaer om hva som er bra og hva som kan gjøres bedre. Husk å ta med din tillitsvalgt fra tid til annen i diskusjonen.
  • Informasjonsteknologi er viktig også for sykepleiere, og her må vi ta ansvar for egen fagutvikling. Les gjerne denne bloggen
  • Sykepleiere – snakk mer fag. Vi gjør det jo på fest, så hvorfor ikke i media? Ikke vær redd for å åpne opp om egne kunnskapsmangler blant kollegaer og skriv avvik der det er nødvendig. Jeg liker denne bloggen
  • Krev høyere lønn. Her passer det fullstendig latterlige utsagnet som brukes i reklame for hår- og hudprodukter. «Fordi du fortjener det»!

 

Reklamer

7 kommentarer om “Hvorfor skal jeg være medlem i NSF?

  1. Flott innlegg Lill. Jeg har vært medlem siden sykepleieraksjon i 1972. Da var jeg nyutdannet sykepleier. Kullet mitt deltok aktivt.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s