Tema fra EHMA, tapt koffert og hva skal vi bruke pengene på

Denne uken har jeg lært mye, hatt kink i nakken, sovet lite og fått nye bekjentskap. Jeg har vært på EHMA Annual Conference 2016 – og sist i uken på Forbundsstyremøte.

EHMA er en medlemsorganisasjon med faglig fokus. Diskusjonene i organisasjonen omhandler hvordan helsepolitikk blir implementert og dens virkning. Fra NSF reiste kollega i Forbundsstyret Anne Margrethe Haukås og Anita Rabben Asbjørnsen som er spesialrådgiver i NSF. I år ble konferansen arrangert i Porto. Det hørtes jo i utgangspunktet fint ut og bikini ble pakket med.

IMG_0115

Fakta er at det har vært varmere i Oslo denne uka. Det har til dels striregna noe som i grunn var like greit i og med at vi har sittet i møtelokalene meste parten av tiden. Ja, unntatt den ene dagen hvor vi skulle se oss litt om mens jeg i stedet måtte bruke store deler av dagen til å investere i nye klær og sminke fordi kofferten min (som vanlig) hadde funnet det for godt å havne i Frankfurt. Jeg liker ikke engang shopping!

Anne Margrethe imponerte med sine egenskaper på nettverksbygging. Hun kjente allerede flere av de andre delegatene. Det dro jeg nytte av og ble blant annet kjent med Helena de la Cour (fantastisk etternavn), fra Sverige og Landstinget Dalarne. Noen mennesker liker jeg bare intuitivt og Helena er en av de. I tillegg opptrådte hun nysgjerrig, oppsøkende og utfordrende med spørsmål og betraktninger ved foredragene. Det er nok ikke uten grunn at hun er valgt som representant i Young EHMA.

 

Det var særdeles interessant å lære om andre lands utfordringer knyttet til linken mellom helsevesen og forsikringsselskap. Jeg elsker den norske modellen hvor dette ikke er et problem. Alle skal ha rett til gode helsetjenester, uavhengig av hva du kan betale. Det foredraget jeg har tenkt mest på omhandlet «Serious Game», se side 15 i Abstraktboken. Serious game er et lederverktøy utviklet i Nederland for leger. De fikk muligheten til å etablere sin virtuelle praksis hvor opplæringen fokuserte på strategiske virkemidler, etikk, økonomi, personalledelse og politiske rammer, med tilbakemeldinger på de valg de gjennomførte underveis og med konsekvenser som konkurs, ansattes sykemeldinger og liknende. «Spillet» tok på alvor at leger har en helsefaglig utdanning og at det ikke er gitt at de dermed vet hvordan helsetjenester/legepraksiser best skal ledes. Dette er kan hende en god ide for sykepleieledere og?IMG_0181

I samtaler med andre deltakere fikk jeg flere ganger servert «sannheten» om at leger måtte lede avdelinger. Noen mente bestemt at også sykehjem i Norge ble styrt av leger. Denne informasjonen hadde de fått på tidligere konferanser, fortalt av leger. Å fremme et sykepleieperspektiv på helse, og også NSFs politikk er nyttig – også på denne konferansen. Her gjorde Anne Margrethe og Anita Rabben Ambjørnsen en glitrende jobb. Anita er NSFs internasjonale kontakt. Ei kunnskapsrik dame med mange reisedøgn og kan hende en stort sett usynlig jobb – som likevel har stor betydning.

IMG_0216
Anita og jeg. Social dinner på Palacio Da Bolsa.

Vel, Anne Margrethe og jeg måtte dra fra hotellet 03.50 for å rekke fly hjem til Forbundsstyremøte torsdag og fredag. Torsdag ble i så måte en relativt trøtt dag. Vi to, som vanligvis er blant de siste som legger oss, kapitulerte i etterkant av møtet og tok tidlig kveld. Jeg for min del var superhappy over endelig ha fått knekt opp deler av låsningene i nakke/rygge, men også øm etter å ha bli krøllet sammen til en ball og hoppet på av manuell terapeut. I alle fall føltes det litt sånn. Takk sykepleier Carina for den bursdagsgaven 🙂

Tilslutt litt om siste forbundsstyremøte før sommeren. Et møte jeg er godt fornøyd med fordi vi har diskutert saker som omhandler organisasjonens politikk – men også økonomi, kapasitet og kompetanse for å møte kommende politiske utfordringer ut fra «værmeldinger» som Torbjørn kalte det. Før Landsmøtet 2015 skrev Barth Tholens en glitrende leder i Sykepleien. Lederen omhandlet hva NSF skal bruke pengene på. Jeg var derfor glad for at vi fikk startet denne viktige diskusjonen.

Vi har gått gjennom handlingsplaner og årsberetninger for fylker og avdelinger. Styret berømmer innsatsen som er lagt ned. Det er mye godt arbeid for medlemmer både på kort og lang sikt. Det betyr ikke at vi ikke kan gjøre det bedre, og her trenger vi medlemmenes engasjement og vilje til å delta med «innovasjonskraft» som Sykepleierkongressen beskriver (allerede 1300 påmeldte sykepleiere – meld deg på her) – og hjelp til oss ansatte og valgte til å gjøre enda bedre arbeid. Husk å rose det som er godt nok og. Anerkjennelse er godt for alle, også ledere. 

Om vi skal kicke på noe så er det gjennomføring av den vedtektsfestede fagpolitiske konferansen. Her må fylkesstyrene sammen med lokale faggruppeledere/medlemmer ta ansvar. Det er en svært viktig møtearena. Se til Vestfold for tips om arrangering.

Sånn tilslutt, siden jeg allerede har skrytt av Tromsø og Nord-Norge til deltakere på EHMA, så er det jo passende å skryte også av NSF Troms for å ha høyeste medlemsvekst i 2015. Godt jobbet!

God sommer til alle 🙂

IMG_0108
Svolvær – absolutt verdt et besøk!

 

Reklamer

En kommentar om “Tema fra EHMA, tapt koffert og hva skal vi bruke pengene på

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s