Sykepleiere i kommunesektoren (KS)

Faglig engasjement, stort ansvar og høy kompetanse skal gi uttelling i enhver jobb – også for sykepleiere i kommunesektoren.

Over 30000 sykepleiere arbeider i dag i kommunene. De arbeider som sykepleiere blant annet i hjemmetjenesten, på sykehjem, i psykisk helsearbeid og i forebyggende tjenester. Jeg hører historier fra arbeidsdagene fra flere av disse.

Jeg gleder meg i lag med sykepleierne i kommunen som forteller om dager med flyt, om å rekke innom alle pasientene og å oppdage interaksjon eller bivirkninger av medikamenter. En sykepleier fortalte om gleden ved å oppdage at pasienten var forvirret på grunn av urinveisinfeksjon og ikke normal aldring eller demensutvikling. Andre sykepleiere fortalte om å skjønne at pasientens blodsukker var alt for lavt, at pasienten utviklet hjertesvikt, eller om å oppdage soppinfeksjon i munnen på mannen som ikke ville spise. Jeg gledet meg med sykepleieren som hadde avverget servering av varm kaffe i en full kopp til kvinnen som var så skjelven, og jeg gledet meg med sykepleieren som hjalp kvinnen med mangeårig depresjon mest gjennom ernæring og gjennom å oppdage alvorlig mangel på D-vitamin.

Jeg kjenner på stolthet sammen med sykepleierne når de utgjør en forskjell og bidrar til en verdig og smertefri død, når de unngår tvangsvedtak og pasienten klarer seg fint med andre tiltak, eller de mange ganger de gjennom riktige vedtak, hjelpemidler, støtte, aktivitet og omsorg bidrar til at noen kommer seg hjem og kan bli boende lengre i sin egen bolig.

Jeg kjenner sammen med sykepleierne på vondt i magen når de forteller om å være alene på vakt, noen med ansvar for over 100 pasienter. Når de føler på uro på vaktene de vet store deler av personalet er nye i jobben sin, eller ikke har hatt mulighet til å delta på kompetansehevende tiltak.

I lag med dem kjenner jeg på klump i halsen når de forteller om feilmedisinering, om avvik på god omsorg, om det noen kaller for «neddoping» fordi de ikke har ressurser til å skape gode aktiviteter eller ro i situasjoner, om TVn som står på i stua og tomme blikk fra personene rundt – både pasienter og ansatte.

Sykepleieres fagkompetanse har betydning for grenseoppganger mellom liv og død, mellom behandling og overbehandling, mellom paternalisme og unnlatelsessynd.

Befolkningsframskrivninger presenterer et grelt bilde når det gjelder kommende års sykepleiermangel – særlig i kommunene.

Det at erfarne sykepleiere i kommunene reagerer på at lønna er for dårlig opp mot lønn på sykehus (Spekter) er et sunnhetstegn. Det viser at de setter sin fagkompetanse så høyt som de fortjener, og det viser engasjement både for egne arbeidsforhold med tanke på rekruttering og fagmiljø – men også på vegne av pasienter og pasientsikkerhet.

Uansett tekniske beskrivelser av tariffoppgjør, om overheng og glidning og at Spekter og KS har annerledes lønns- og forhandlingssystem slik denne artikkelen presenterer, så er fakta uansett at sykepleiere in general fortsatt er for lavt lønnet – og særlig gjelder det de mest erfarne sykepleierne i kommunesektoren.

Disse sykepleierne skal Norsk Sykepleierforbund lytte godt til – kanskje bedre enn vi har gjort tidligere, og det bør arbeidsgivere som KS også gjøre.

Forbundsstyret i NSF skal onsdag 9. mai, i A-møte (åpne møter) vurdere tariffoppgjøret i Spekter og KS. Vi har tre muligheter, a) godkjenne resultatet, b) avvise resultatet og c) be NSFs medlemmer om å vurdere det sammen med oss i en uravstemning. I møtet skal vi  gjøre de ansvarlige vurderingene som vi er valgt for å gjøre. Følg oss gjerne.

img_4547

Reklamer

En kommentar om “Sykepleiere i kommunesektoren (KS)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s