Det som virkelig betyr noe

Jeg står og ser på min datter som sykler avgårde til trening. Hun blir til en diffus skygge mot den mørke asfalten hvor de gule gatelysene sliter med å følge henne inn i mørketida.

Utsikt fra heimen min

Jeg observerer at hun har refleks og hjelm, men jeg ser ikke egentlig for å kontrollere. Det er mer en sånn rar følelse midt i magen som treffer meg hver gang de som virkelig betyr noe drar fra hjemmet mitt. Jeg må liksom opp fra datamaskinen og følge de med blikket så langt jeg kan. I dag minner den gyngende hestehalen til dattera min meg på det som virkelig betyr noe. Det som rører seg dypt i mellomgulvet og gjør at jeg ikke klarer å la være å gråte når jeg lytter til Kari Bremnes sang «Når du går».

fullsizeoutput_a3f5

Hvem og hva som virkelig betyr noe varierer for oss alle. Familien er en av de tingene de fleste kan enes om betyr noe. Etiske leveregler som ikke å slå ihjel, lyve eller stjele, uansett om de er forstått som humanetiske, kristne eller muslimske, kan også svært mange mene virkelig betyr noe.

Lønna til sykepleiere derimot.

Det er det ulike meninger om. Så store ulikheter mellom NHO Service og Handel og Norsk Sykepleierforbund at jeg for tiden er lokal streikeleder for seks av 55 solidariske medlemmer som er tatt ut i streik.

Ingen sykepleiere vil streike. Vi vil redde liv, forebygge sykdom, behandle, veilede, pleie og gi omsorg til «de som går» og de som står igjen. Hver gang Norsk Sykepleierforbund tar noen ut i streik så er det fordi det virkelig betyr noe.

  • Lønn betyr noe. Vi krever en sentral minstelønnsavtale. Ingen private bedrifter skal kunne vinne anbud og slik tjene penger på å underbetale sykepleiere. Det er en realitet at Norge mangler rundt 6000 sykepleiere i dag. Framtidens mangel på sykepleiere er en Halloween-maske som skremmer de fleste. Klart lønn betyr noe for rekruttering, men også for at vi som er sykepleiere blir værende i jobben.
  • Anerkjennelse for kompetanse betyr noe. Vi krever at sykepleiere som har flere års erfaring skal få høyere lønn, forstått som minstelønnsstige som strekker seg til 16 år slik som i kommuner og på sykehus. NHOs bedrifter har kun 6 års stige i dag, noe som betyr at sykepleiere med lang erfaring sakker akterut lønnsmessig. Torbjørn Solberg, forbundsstyremedlem i NSF skrev en glitrende kommentar på FB om streiken:
  • «Om NHO mener at sykepleiekompetansen koster for mye, prøv inkompetanse!»

  • Pasientene vet ikke nødvendigvis hvilken livsnødvendig kompetanse sykepleierne besitter. En kompetanse av betydning for at sykepleieren skal kunne gjøre jobben min, men også for andre yrkesgruppers arbeid, for kontinuitet og pasientsikkerhet. Pasienten vet ikke nødvendigvis hva sykepleierkompetansen betyr, men lederne i bedrifter under NHO Service og Handel vet.
  • Solidaritet betyr noe. Noen sykepleiere står veldig alene på sine arbeidsplasser. NSF har 116 000 sykepleiere organisert hos oss. Alle for en og en for alle!

Med fare for å høres ut som debattene fra KRFs landsmøte, så avslutter jeg med:

«Så blir de så stående disse tre; lønn, anerkjennelse for kompetanse og solidaritet, men størst blant dem er solidariteten»

Det er fordi vi er solidariske at seks sykepleiere fra Troms i dag har stått streikevakt, skrevet leserinnlegg, appell og laget filmsnutter for sosiale medier. De har nemlig lønn og arbeidsvilkår lik som på sykehus, men de streiker i solidaritet med andre og mer sårbare sykepleiere landet rundt. Det imponerer meg og minner meg på det som virkelig betyr noe i arbeidslivet – medlemskap i en arbeidstakerorganisasjon.

Flere plasser i landet, den 7. november markeres streiken med lokale arrangement. Vi solidaritet du også og støtt opp om streiken gjennom å delta, like eller dele arrangementene i sosiale medier.

Forbundsleder Eli Gunhild By besøker streikende sykepleiere ved Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s