Hva vil du endre i Sykepleierforbundet? #LM2019

Synes du at NSF ikke arbeider godt nok for medlemmenes lønns- og arbeidsforhold? Er NSF «old fashion»? Er NSF synlig mtp fagpolitikk og hva med samfunnsansvar? Vil du bli «den nye Bergljot Larsson» eller representerer du noe helt nytt? Jeg presenter her en oppskrift på hvordan nettopp du eller din hjertesak kan bli en del av NSFs arbeid fra november 2019, og jeg gleder meg til å snakke med deg.

Landsmøtet, arrangert hvert fjerde år er organisasjonens øverste politiske organ. Denne gangen har du en helt unik mulighet også til å bestemme hvordan organisasjonen skal rigges fordi vi er midt i en stor organisasjonsutviklingsprosess hvor ny organisasjonsmodell skal vedtas, (kanskje av deg?) i november 2019.

Jeg har deltatt på Landsmøter siden 2007, og har gått fra å være newbie til å sitte i forbundsstyret. Her er mine tips til deltakelse i NSFs politikkdannelse:

 1. Bli foreslått som delegat, lever villighetserklæring innen desember 2018/januar 2019 slik at du blir valgt på fylkesmøtet i mars.

Som delegat kan du foreslå og fremme forslag til ny politikk og de kandidatene til sentrale verv. Obs på at ulike fylker har ulike frister for valg av delegater!

Delegasjonen fra NSF Troms 2015
NSF Troms delegasjonen i 2015

Landsmøtet 2019 skal stemme frem 45 kandidater til viktige verv. Vil du, eller noen andre du kjenner stille til valg som:

 • Forbundsleder
 • Første nestleder
 • Andre nestleder
 • Forbundsstyremedlem, 6 medlemmer og 6 vara
 • Råd for sykepleieetikk, leder og åtte medlemmer
 • Landsmøtets kontrollutvalg, leder eller tre av medlemmer og 4 vara
 • Nominasjonskomite, leder eller 6 medlemmer med 6 vara

Det er lokale nominasjonskomiteer for delegatvalg. Nominasjonskomité for sentrale verv ble valgt i 2015. Nominasjonskomiteer gjør vurderinger av kandidater, men foreslår ikke selv. Derfor må du foreslå aktuelle kandidater eller bli foreslått av noen andre, eksempelvis din faggruppe eller tillitsvalgte. Forslaget skal være begrunnet og kandidater som foreslås, godkjennes når villighetserklæring fra kandidaten er mottatt i den elektroniske løsningen. Derfor bør du sjekke at opplysninger som ligger om deg i medlemsregisteret er korrekt. Om ikke dette stemmer så vil du aldri får tilsendt beskjed om at du er foreslått og vedlagt villighetserklæring (mobil og epost). Villighetserklæring er din signatur på at du stiller til valg, og en kort presentasjon av deg selv og hvorfor akkurat du skal være delegat og/eller kandidat og vedta/gjøre NSFs førende politikk for fire år fremover.

Fylkesmøter arrangeres i slutten av mars stort sett, og der velges delegatene til Landsmøtet. For å bli valgt må du gjøre deg synlig for andre medlemmer. Det bruker å være litt kamp om delegatplassene til Landsmøtet, men ikke mer enn at om du har lyst så er det gode sjanser for at du med litt innsats kommer med. Frist for å stille som kandidat til verv som velges på Landsmøtet er 4. september 2019.

 1. Foreslå ny politikk (saker til Landsmøtet) innen seks måneder før landsmøtet – i praksis begynnelsen av mai 2019.

Les deg opp på NSFs formåls prinsipprogram, innsatsområder og vedtekter. Du finner de her. Forslag til endringer leveres til forbundsstyret, men i praksis til generalsekretær som legger de frem for styret.

Les kritisk med tanke på om noe bør endres, presiseres, forsterkes eller om noe nytt må inn? Hva har vi ikke politikk på? Tenk gjennom at forslaget du kommer med er forståelig uten historiekunnskap og at begrep du benytter er allment forstått uten videre definisjon. Kort beskrivelse av det som kan endres på Landsmøtet 2019

 • Vedtekter er organisatoriske verktøy som hjelper organisasjonen å nå politiske mål. Av og til må også disse endres. Se etter om de er forståelig og gir mening.
 • Prinsipprogrammet springer ut fra organisasjonens formål, og er derfor sammen med formålsparagrafene det ideologiske grunnlaget for NSF. Her kan du komme med forslag som er politisk og strategisk overordnet med lang tidshorisont. Prinsipprogram er skrevet som «NSF mener at… eksempelvis«sykepleie skal utøves på en faglig forsvarlig og omsorgsfull måte, i tråd med yrkesetiske retningslinjer og juridiske krav til tjenesteutøvelsen».Prinsipprogram sier likevel ingenting om prioriterte tiltak, og derfor må vi diskutere innsatsområder for å få til prioriteringer.
 • Innsatsområder har tidligere vært skrevet som ulike tematiske områder eksempelvis «sykepleierprofesjonen i utvikling» og «lønns og arbeidsvilkår». Under hvert tematisk område skrives et hovedmål med flere tiltak/kulepunkter som er beskrevet som «viktige elementer for nå målet».  Eksempler på tidligere kulepunkter er:
  • tredje-hver helg prinsippet skal tariffestes
  • Opptakskravene i bachelorutdanningen må skjerpes til karakterkrav 3 i norsk, engelsk og matte

Vi som har vært på landsmøtet noen ganger vet at denne kulepunktlisten kan bli lang og de fleste diskusjoner på Landsmøtet angår prioriteringer. Blir denne listen lite konkret, sprikende eller med et språk som er krevende å fortolke så overlater vi egentlig til politisk ledelse/forbundsstyret å prioritere politikk for kommende periode. Ergo er det viktig å gjøre grundig forarbeid for at akkurat din sak skal bli forstått slik du mener.

Etterhvert kan du sette deg inn i andre medlemmers forslag til ny politikk på Landsmøtet 2019, og vurdere hvilke prioriteringer du vil gjøre for kommende debatter. Kan noen snakke sammen og ta deler av diskusjonene i forkant for å presisere politikkforslagene?

 1. Forbered saksfremlegg og skap saken din om til vår sak.

Et forberedt saksfremlegg er nødvendig for at nettopp ditt synspunkt eller kandidatur skal vinne frem. Om dere i delegasjonen har levert inn saker til endring/tilføyelse av politikk så har dere skrevet en begrunnelse der. Ut fra dette skal du forbundsstyret gi deg en tilbakemelding minimum 12 uker før Landsmøtet, ergo innen begynnelsen av august om at forslaget bes omarbeidet, trukket eller at du får tilsagn på et visst antall minutter fra talerstolen for å legge fram saken. Om du har forslag til endring av prinsipprogram får du litt lengre taletid enn på innsatsområder eller endring av vedtekter. Pass på pausene, mye godt arbeid for å overbevise dine delegatkollegaer gjøres der.

 1. Bli kjent med kandidatene og den politiske retningen de presenterer.

Du skal stemme på kandidater så da må du bli kjent med dem og deres ulike politiske retning for organisasjonen. Hvilke politiske saker presenterer de? Hvilke visjoner for NSF har de? Hvordan har de arbeidet med saker tidligere?? Har du bestemt deg for en kandidat eller flere så framsnakk disse, og helst uten å rakke ned på andre. Det er tøft å stille til valg, og det er et sunnhetstrekk for organisasjonen om det er mange kandidater.

 1. Forstå ordstyrerens oppgave og forhold deg til reglene for hvem som tar ordet, når og hvor lenge.

Les for eksempel Mariannes møtevettregler fra Landsmøte 2015.

fullsizeoutput_6e8e
Snap fra ei venninne som satt hjemme og så på streamet Landsmøte 2015
 1. Gled deg!

Lev, lytt, lær, snakk, le og dans når du er der.

Det er en opplevelse de fleste husker godt og gleder seg over i etterkant. Ta vare på de som er ny på Landsmøtet slik at de føler seg inkludert. Gi positiv feedback. For noen kan det være første gangen de taler foran flere hundre mennesker. Still spørsmål om du er usikker på hvordan noe kan forstås. Ta pauser der det er nødvendig.

 1. Etterarbeid

Følg opp det som blir vedtatt, og følg opp de som blir valgt slik at de forstår arbeidet som skal gjøres og har noen å diskutere dette med. Det er lov og ønskelig at medlemmer kommer med innspill til hvordan politikere gjør arbeid for NSF også mellom valgår. Fortell andre om din opplevelse på Landsmøtet 2019. Har du kritikk så la den komme til noen som er i posisjon til å skape endring til neste gang. Er du fornøyd så fortell flest mulig om det.

fullsizeoutput_88d8


Jeg gleder meg til å snakke med mange av dere i november 2019 – og kontakt meg gjerne før om du har spørsmål eller vil ha hjelp til politikkdannelse.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s