NSFs landsmøte 2019 og valg av ledelse – jeg stiller!

Jeg stiller fordi jeg er glad i NSF og vil bidra til et mer fagtungt, transparent og tydelig NSF. Sammenvevingen av fag-, interesse- og samfunnspolitiske perspektiv er vår styrke. Sammen med dere, medlemmer som utgjør bærebjelken i vår organisasjon, vil jeg ta ansvaret som kreves av oss – for sykepleiernes utvikling og sykepleiens fremskritt.

Med sykepleiefaget i front skal vi skape framtidens NSF og framtidens helsetjenester

I 1912 etablerte Bergljot Larsson Norsk Sykepleierskeforbund med parolen «Først dyktighet – så rettigheter». Også fra 2019 skal vi bruke vår kompetanse og faglighet som spydspiss for å sikre interessepolitiske og samfunnspolitiske mål.

NSF skal puste sykepleiefaglig ekspertise. Sykepleieres status og tillit i befolkningen er høy, og det med rette. Hver eneste dag er sykepleieres kliniske kompetanse og organisatoriske kompetanse med på å redde liv og sikre livskvalitet og verdighet – fra fødsel til livets slutt. Vårt bidrag er avgjørende for kvalitet på tjenestene. Nei, vi er ikke eksperter fra begynnelsen av, og ja, vi er motivert for livslang læring, men ingen kan mer om sykepleie enn oss.

Vår tid krever et strategisk og visjonært lederskap i Norsk Sykepleierforbund som kan få hele organisasjonen til å løfte i lag, og som formidler sykepleie som avgjørende for framtidens helsetjenester og samfunn. Konkurransedyktig lønn er en selvfølge.

Transparent organisasjon

Vi skal ha samspill i kunnskap og politikk i alle ledd av organisasjon. Hele vår utstrakte organisasjon med likheter, ulikheter og mangfoldig kompetanse skal tas i bruk og vi skal benytte drivkraften fra tillitsvalgte, stab, styrer, faggrupper, studentorganisasjon, samt Rådet for sykepleieetikk til å prege samfunnsdebatten. Det betyr at vi må bli flinkere til å lytte til medlemmene uansett hvor de bor, enten de arbeider klinisk, er ledere eller jobber innen administrasjon, utdanning og forskning.

Vi trenger mer tilstedeværelse på de viktige arenaene, og mer tilstedeværelse på lokalt nivå der medlemmene er. Tillitsvalgtapparatet må derfor videreutvikles og gis ressurser, verktøy og inspirasjon som skaper politiske stemmer og lytteposter. Medlemmenes unike kompetanse, og vilje til innsats for sykepleiefag gjennom faggruppene må kobles tettere til NSFs politikk. Vi må ta i bruk flere kanaler for å nå ut til medlemmene og befolkningen. I møte med våre partnere og parter i lønnsdannelsen skal vi være klare, redelige og uredde.

Norsk Sykepleierforbund er spesialisten på sykepleieres utfordringer, og derfor også spesialist på helsetjenestens utfordringer. Som organisasjon må alle ledd ha språk, argumenter og politikk som bidrar til sykepleierprofesjonens status og anseelse – blant befolkningen og blant politikere og våre helseledere. 

Tydelig politisk ledelse

Våre perspektiv på sykepleie og helsetjenester skal være synlige, og vi skal ha mot til å si fra når utviklingen går i feil retning. Tydelighet er nødvendig for å få fram nyanser og for å skape rom for samhandling. Budskap, ut fra ulike, strategiske perspektiv, betyr at NSF kan inspirere til politiske debatter av lokal, nasjonal, internasjonal eller intern betydning.

 • Vi må adressere og formidle krysspresset sykepleierne står i og anskueliggjøre den avgjørende betydning sykepleiere har for pasient, pårørende, helsetjenestene og samfunn. 
 • Vi skal være drivkraft for at utdanninger har rammer for å utdanne sykepleiere i den fulle bredden av sykepleierens kompetanseområde, og sikre at studentene får «lære, og ikke bare være» i praksis. 
 • NSF må vise, og overbevise om, at sykepleiere har den kompetansen og posisjonen i helsetjenestene som gjør at vi ikke kan erstattes av personell med annen kompetanse.
 • Vi må forfølge de systematiske forskjellene i organisering av arbeid og fordeling av ressurser på arbeidsplasser som tradisjonelt ansetter kvinner.
 • #mannkanblisykepleier – og også bli ledere i NSF.
 • Vi må sikre at premissene for å lede sykepleiere er ivaretatt.
 • Vi skal ikke nøle når relevante saker preger nyhetsbildet, men vi skal også velge våre kamper.
 • Spørsmål som tredeling av foreldrepermisjon må i tillegg til et likestillingsperspektiv, også diskuteres ut fra et sykepleiefaglig og- biologisk perspektiv.
 • Ut fra lokale, nasjonale og internasjonale perspektiv må vi presentere faglige og troverdige løsninger for organisering, omstillinger, teknologi, økonomi og næring, samt klimautfordringer. 
 • Vi må benytte NSFs skaperkraft og innovere tjenester og løsninger som kommer medlemmene til gode.
 • Vi skal gjøre NSF kunnskapsrikt, kult og klokt. 

Andre kandidater til ledervervene vil komme, med liknende eller annen profil. Organisasjonen vår er tjent med mange kandidater til hvert valg slik at medlemmene på demokratisk og engasjerende vis kan velge den profilen som flest ønsker for NSF. Godt valg!

3 kommentarer om “NSFs landsmøte 2019 og valg av ledelse – jeg stiller!

 1. Supert at du stiller – Tydelig, modig og stolt må være ord som betegner deg både som menneske og som ytkesutøver. Du vil absolutt kunne gjøre en enestående jobb som leder av Norsk Sykepleierforbund. Ønsker deg masse lykke til med valget til høsten!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s